Često postavljena pitanja
7 PR - METODA PROMJENE KRIVIH UVJERENJA
Da li se negdje može pronaći više informacija o 7 PR metodi?
Ovu sam metodu sama osmislila, nakon puno godina rada s ljudima. Ona zaokružuje sva moja iskustva i znanja u nastojanju pronalaženja dublje, stvarne promjene koja je potrebna da bi bili uspješniji, sretniji i zdraviji. Stoga, nigdje ne možete pronaći više teksta niti opisa. No, ako dođete na prvi informativni razgovor, saznat ćete sve što vas zanima.
Da li je ova metoda slična općenitim seansama kod psihologa?
Psiholozi ili terapeuti sličnih namjera, koriste razne alate da bi uspješno i kvalitetno pomogli ljudima. Živimo u vremenima kada bi naprosto svakome od nas dobro došla nečija podrška kako bi se snašli u novim izazovima. 7 PR je jedna od takvih metoda, ali ima svoje apsolutne specifičnosti u odnosu na druge. Glavna je u tome što ne ostaje sve samo na razgovoru odnosno na mentalnoj razini, već se kroz bioenergetske tretmane i vođene meditacije, ono što je postignuto, duboko utiskuje u naše energetsko polje. Tako postaje novo iskustvo i uvid, koji rezultira promjenama u našoj svijesti. Samim time daje trajne rezultate vidljive u svakodnevnim obrascima ponašanja.
Da li je 7 PR primjenjiva metoda za svakoga?
Nije sve za svakoga, pa tako niti 7 PR. Na prvom, informativnom razgovoru klijent izlaže svoje probleme i opisuje što bi htio promijeniti. Ja kao terapeut predstavljam svoju metodu i opisujem kojim bi koracima išli te kako bi to izgledalo. Na kraju zajedno zaključujemo da li je to ono što se očekuje, odnosno da li smo spremni za zajednički rad. Starosna dob je za to nevažna, kao i dosadašnje znanje ili obrazovanje.
INDIVIDUALNA DIJETA
Kroz koje vrijeme se treba promijeniti prehrana nakon pregleda individualne dijete?
Nekim je ljudima lakše započeti dijetu polako i usvojiti je kroz mjesec, dva. Drugima je lakše odjednom sve promijeniti. Ovisi o karakteru a ponekad i o tome koja je realna hitnost. Primjerice, ako netko dolazi na pregled individualne dijete nakon što je dobio tešku dijagnozu, kao što je maligna bolest, naravno da je poželjno da što prije sve promijeni. U slučaju da osoba želi novi način prehrane da bi općenito poboljšala kvalitetu života, može krenuti polakše. Uglavnom savjetujem da se prvo doda u jelovnik ono što bi trebali jesti više ili češće a tek zatim da se smanji ili eliminira ono što ne odgovara.
Kada se jednom usvoji novi način prehrane, da li se smiju ponekad raditi iznimke?
Ukoliko vam dođe jaka želja za nekom hranom koja stoji kao ona „zabranjena“, a inače ste vrlo disciplinirani, možete ponekad napraviti iznimku. Manje će stresa napraviti to, nego potiskivanje želje. No, važno je da iznimka ostane iznimka.
Što ako se dogodi da nakon par mjeseci ipak ustanovimo da nam ta dijeta ne ide?
To znači da ili niste dovoljno motivirani i spremni na promjenu ili negdje griješite u izboru hrane, odnosno u kuhanju. Ponekad samo nedostaje ideja kako kombinirati određene namirnice, pa krivo zaključite da za to treba više vremena no što imate. Tada se slobodno javite da zajedno napravimo „provjeru“ i zaključimo o čemu se radi.
HOMEOPATIJA
Zašto se homeopatija zove medicinom 21. stoljeća?
Nekadašnji mehanistički pristup čovjeku sve više gubi smisao. Čovječanstvo iz dana u dan sve više napreduje i sve je svjesnije da bolest ne počinje bezrazložnim poremećajem stanica u našem tijelu, već zbog energetskog nesklada kojem valja pronaći korijen u našim mislima i osjećajima. Čak i tamo gdje je dokazano da postoji bakterija ili virus, postoji razlog zašto su se oni tu smjestili a kod nekog drugog nisu.
Ljudi mogu biti izloženi istim okolnostima ali svatko će na njih reagirati drugačije. Homeopatija postoji da bi različitim ljudima (a svi smo različiti) dala različiti lijek za naizgled iste bolesti. Da je čovjek poput stroja bez duše i da funkcionira po mehaničkim načelima ostao bi zadovoljan starim načinom liječenja onoga što se vidi kroz mikroskop, endoskop ili rendgen.
Cjelovita nauka o liječenju - homeopatija - ujedno je i umjetnost liječenja. Ona poštuje zakon žive prirode i zakon sličnosti koji je univerzalan. Homeopat, prije svega, sluša , čuje i razumije svaku osobu koja od njega zatraži pomoć, posveti joj se i daje lijek na osnovi individualnog i holističkog pristupa. Takvo liječenje ne potiskuje, ne šteti, ne stvara ovisnost već podsjeća naše obrambene snage na samoizliječenje.
Homeopatija postaje najraširenija metoda liječenja i smatra se medicinom 21. stoljeća jer je sve bolesnije čovjećanstvo prepoznalo njezine kvalitete i domete.
Smije li se homeopatija primjenjivati kod malih beba?
Homeopatske lijekove bez ikakve bojazni mogu koristiti novorođenčad i mala djeca.
Kod tih skupina homeopatijom se postižu jako dobri rezultati radi „čistog organizma“, odnosno sačuvanog vitaliteta. U toj dobi djeca nisu toliko liječena kemijski obrađenim lijekovima te odlično reagiraju na homeopatske lijekove. Već i u trudnoći može se homeopatski liječiti još nerođeno dijete.
Kako odabrati homeopata i koja je razlika između kliničke i klasične homeopatije?
Kod odabira homeopata važno je provjeriti tj., zatražiti na uvid diplomu o završenom studiju nekog od svjetski priznatih koleđa homeopatije kako bi bili sigurni da svoje ili zdravlje svoje obitelji prepuštate doista stručnom homeopatu.

Kliničkom homeopatijom mogu se uspješno tretirati neka stanja koja zahtjevaju hitnu pomoć kao što su uganuća, iščašenja, krvarenja, ubodi insekata, ubodne rane, opekline, kolaps, trovanje i sl.

Kod bilo kakvih drugih problema, čak i naizgled bezopasne upale grla, najbolje je obratiti se educiranom homeopatu koji će kroz holistički pristup i na osnovu konstitucijske obrade (razgovora kroz koji dobivamo informacije o psihičkom, fizičkom i emocionalnom stanju osobe) propisati određeni lijek. Takav način liječenja nazivamo klasična homeopatija. Ona ne liječi simptomatski već zadire duboko u uzrok bolesti.
Zašto se homeopatski lijekovi uzimaju u tako malim količinama?
Zbog metode potenciranja koja se primjenjuje kod izrade homeopatskog lijeka, oni su energetski vrlo jaki. U jednoj maloj homeopatskoj globuli oslobađa se ogromna količina te energije koja je dovoljan poticaj našoj obrambenoj snazi da se aktivira.
Kad jednom „naš najveći liječnik“ - imunitet počne raditi nema razloga za daljnje ponavljanje iste energije.
Upravo se zato u klasičnoj homeopatiji primjenjuje jedan lijek u jedno vrijeme i on pokriva totalitet ukupnog stanja pacijenta, a za to je dovoljna najčešće samo jedna ili svega nekoliko globula.
Po čemu se razlikuju i slažu li se klasična medicina i homeopatija?
Homeopatija dolazi od grčke riječi homeo – slično i patos – bolest, što govori o tome da se drži osnovnog principa „slično se sličnim liječi“.
Alopatija (ili klasična medicina) dolazi od riječi alos – različito i patos – bolest što znači da će za određenu bolest dati onaj lijek koji stoji nasuprot bolesti.

Osnovne postavke tih dvaju medicina se iz korijena razlikuju. U klasičnoj medicini se zato propisuju lijekovi poput antidepresiva, antibiotika, antireumatika... dok se u homeopatiji primjerice za malariju akutno propisuje lijek koji bi kod zdravog čovjeka u koncentriranom obliku izazvao simptome slične malariji, no u svom razrjeđenom a potenciranom obliku neće biti štetan već će kod pacijenta potaknuti imunitet da „prepozna“ problem i automatski ga liječi.
Homeopatija liječi čovjeka sa njegovom bolešću dok klasična medicina uglavnom liječi bolest u čovjeku. Klasična medicina više mehanistički gleda na liječenje dok homeopatija ima holistički pristup.
Homeopatski lijekovi osim toga NEMAJU NUSPOJAVA niti ne stvaraju naviku što je česti problem kod alopatskih lijekova. No, ono što je idealno je suradnja između tih dvaju medicina. Homeopat ne može kirurški riješiti problem kada je to potrebno, kao što liječnik klasične medicine ne može izliječiti npr. ulcerozni kolitis ili astmu ili MRSU...
U svim naprednijim europskim zemljama te dvije medicine dobro surađuju a primjerice u Indiji je ta suradnja na visokom nivou. Kod nas u Hrvatskoj, iako nedovoljno, ipak ima sve više primjera dobre suradnje između homeopata i liječnika klasične medicine što rezultira zadovoljnijim i sretnijim pacijentima.

Te dvije medicine se međusobno mogu dobro nadopunjavati i ne isključuju jedna drugu. Iz našeg centra vrlo često šaljemo pacijente na specijalističke preglede ukoliko vidimo da je to potrebno zbog dijagnoze ili praćenja pacijenta. Isto tako informirani, „osviješteni“ liječnici-specijalisti, pogotovo ginekolozi, psihijatri i pedijatri k nama šalju svoje pacijente.
Može li se homeopatija kombinirati s nekim drugim metodama liječenja?
Homeopatija je opsežna i cjelovita metoda liječenja i kao takva dovoljna je sama sebi. Međutim, kombinacija s određenim prirodnim vrstama liječenja također može biti vrlo uspješna. Odlično se slažu homeopatija i bioenergija ili neke srodne energetske metode. Dobra je i kombinacija homeopatije i kiropraktike ili akupunkture. Pogotovo je dobro uz homeopatiju primjeniti i neki stil zdrave hrane.
Ukratko, sve vrste medicine gdje se radi o poticanju i balansiranju energije mogu se dobro kombinirati jer se međusobno nadopunjuju. Svaki iskusni homeopat rado će uputiti svoje pacijente npr. na meditacije, yogu ili bilo što drugo za što ustanovi da će mu biti od koristi na putu do zdravlja.
O čemu ovisi koliko će dugo trajati liječenje homeopatijom?
Dužina trajanja liječenja homopatijom ovisi o puno faktora; o starosnoj dobi osobe, o vitaloj snazi, dosadašnjem načinu liječenja, tj. lijekovima koje je osoba koristila, o tome koliko dugo već postoji određena tegoba kod pacijenta i sl.
Kada je homeopatija prvi izbor liječenja , usudim se reči, bilo kakve bolesti, ona daje brze, kvalitetne i zadovoljavajuće rezultate. No, ako se homeopatu obratite tek nakon niza kemijskih lijekova koji nisu pokazali rezultate, i homeopatiji će trebati puno više vremena u procesu liječenja.
Može li homeopatija štetiti?
Homeopatija je sasvim prirodna i nije štetna ukoliko se pravilno primjenjuje. Propisivanje homeopatskog lijeka valja prepustiti diplomiranom homeopatu.
Zbog načina spravljanja tj. velike razrjeđenosti možemo biti sigurni u netoksičnost homeopatskih lijekova, a istovremeno zbog „potenciranja“ u njihovu visoku učinkovitost.
BIOENERGIJA
Koliko je potrebno tretmana bioenergijom da se dođe do rezultata?
To je vrlo individualno. Ovisi o vitalnosti osobe, o težini bolesti s kojom dolazi, o tome da li je već na „putu promjena“… Najčešće jedan tretman nije dovoljan. Taj prvi je uglavnom ogledni, u smislu da radim energetski pregled i pratim reakcije pa krećem s čišćenjem aure . No ponekad se dogodi da već i taj prvi tretman potakne veliku promjenu. Predlažem barem 3 tretmana u nizu u razmaku od 2–4 dana. Najčešće ih je potrebno 5 da bi se postigla bitna promjena u energetskom polju. Nikada ne radim više od 10 tretmana u nizu.
Da li je liječenje bioenergijom u suprotnosti sa crkvom i religijom?
Nije! Radi se o božanskoj energiji koja nas čini živima u sadašnjem tjelesnom obliku. Postoji samo ta jedna energija, s puno raznih naziva kao što je i samo jedan Bog s puno imena. Nekoliko je svećenika bilo na tretmanima bioenergijom kod mene i divno smo radili. Ako ste išta drugo čuli u crkvi, radi se samo o neznanju. Svako dobronamjerno poticanje naše životne energije u skladu je s prirodnim i pozitivnim u nama.
Dali se za vrijeme ili nakon tretmana mogu osjećati loše?
To se vrlo rijetko dogodi, ali nije isključeno. Ukoliko se osjećate loše za vrijeme tretmana to je samo na kratko (minutu, dvije) zbog nagle promjene u protoku energije. Nakon toga gotovo redovito slijedi brzo i značajno olakšanje. Nakon tretmana vam može biti malo hladno, neki se osjećaju grozničavo i treba im više odmora. Taj osjećaj potvrđuje reakciju vašeg tijela na novo energetsko stanje. Slično je i nakon dobre masaže ili bilo kojeg tretmana na energetskim meridijanima.
U kojim se slučajevima ne smije raditi tretman bioenergijom?
Kod osoba pod utjecajem alkohola ili bilo kakvih opijata. Neposredno nakon RTG ili MR dijagnostike a čak kroz par dana nakon scintigrafije ili CT-a kao i tijekom terapije zračenjem kod malignih oboljenja. Također ne prakticiram tretmane bioenergijom na dan cijepljenja.